Lufthansa świętuje 60-lecie swojego istnienia

Z okazji 60-lecia istnienia Lufthansa odtworzy tradycyjne bawarskie stroje z 1950 roku. Od połowy września czternaście stewardes będzie w nich latać na trasach do Ameryki Północnej i nad Zatokę Perską 16 września ubrane w bawarskie sukienki stewardesy polecą do Charlotte (USA), 21 września do Vancouver, a 29 września do Dubaju. - Już po raz dziewiąty nasz personel pokładowy będzie nosić tradycyjne bawarskie stroje na wybranych trasach. 


Pasażerowie z pewnością będą zachwyceni tegorocznymi mundurami - opisuje cytowany w komunikacie prasowym Thomas Klühr, członek zarządu Lufthansa German Airlines Board ds. finansowych i hubu w Monachium. Mundur z 1950 roku został odtworzony przez monachijski dom mody Angermaier Trachten. Stroje regionalne (niem. Wiesn-Dirndl) są, tak jak w przeszłości, jasnoniebieskie i wykończone tkanymi beżowymi wzorami. 

Convair CV-340 w barwach LH rok 1950
Na beżowych fartuszkach widnieją dyskretne jasnoniebieskie kropki. Jak donosiła prasa z tamtego okresu: „Stewardesy Lufthansy w prawdziwych strojach Dirndls będą się troszczyć o pasażerów na pokładach maszyn typu Lockheed L-1049 Super Constellation od Nowego Jorku po Hamburg, a także na Convair'ach lecących z Londynu do Monachium na Oktoberfest". Także na wybranych trasach europejskich personel pokładowy Lufthansa CityLine zamieni swoje mundury na stroje bawarskie – trzy stewardesy również założą stroje projektu Angermaier Trachten, a do nich żółte gorsety z kwiatowymi niebieskimi nadrukami oraz spódnice w biało-niebieskie pasy i jedwabne błękitne fartuszki. Również obsługa naziemna Lufthansy w porcie lotniczym w Monachium założy regionalne, bawarskie stroje zaprojektowane specjalnie dla Lufthansy przez monachijską firmę Schustermann & Borenstein. Podczas Oktoberfestu wielu pracowników lotniska również będzie nosić te stroje. Saloniki Lufthansy w Monachium zaprezentują w tym okresie specjalne menu. Salonik dla pasażerów z pierwszej klasy zaoferuje bawarskie specjalności w restauracjach udekorowanych zgodnie z tradycją Oktoberfestu. Dania takie jak pieczone praliny z ogonami wołowymi oraz tiramisu na pszenicznym piwie, będą na bieżąco przygotowywane przez kucharzy. Pasażerowie odwiedzający saloniki Senator będą mogli spróbować strudli jabłkowych, zimnych przekąsek i bawarskich precli. Specjalny serwis na czas Oktoberfestu został także przygotowany dla gości z pierwszej klasy. Np. na trasach do Charlotte pojawią się m.in. sznycel z Tegernsee lub bawarska kaczka. Dopełnieniem bawarskich posiłków będą tradycyjne ciasto wiśniowe podawane na zimno oraz gorący strudel jabłkowy. Źródło: turystyka.rp.pl

Komentarze